Iskolánkról

Sármellék, Zalavár a Keszthelyi járásban található, mind tömegközlekedéssel, mind autóval jól megközelíthetők Keszthely, Nagykanizsa és Zalaegerszeg irányából.

A két település lakossága 2700 fő körül mozog. Mindkét községben található óvoda, Sármelléken egy bölcsőde is. A sármelléki iskola épülete ad otthont az Általános Művelődési Központnak, ahol művelődési ház és községi könyvtár működik.

Sármellék és Zalavár életében is nagy szerepe van az itt található nemzetközi repülőtérnek, a Kis-Balatonnak, a Zalavár Várszigeten található Történelmi Emlékparknak nem csak turisztikai, hanem munkalehetőség és nemzetközi kapcsolatok szempontjából is.

Az iskola tanulói, pedagógusai a települések közösségi életében szervesen részt vesznek. Tanulóink műsort adnak a települések legfontosabb rendezvényein is.

Az állami fenntartásban működő iskola jó kapcsolatot ápol közvetlen partnereivel, az Intézményi tanáccsal, a szülői szervezetekkel, a korábbi fenntartó önkormányzatokkal, az óvodákkal, bölcsödével valamint a közművelődési intézményegységekkel is.

2018 szeptemberétől bekerült intézményünk szakmai alapdokumentumába a bolgár nyelvoktató nemzetiségi nevelés-oktatás. A szülők kezdeményezték, mind a székhely intézményünkben, mind a tagiskolánkban is. Kezdeményezésüket támogatta intézményünk nevelőtestülete, intézményi tanácsa, diákönkormányzatai, szülői szervezetei, a községek képviselőtestületei is, valamint a Bolgár Országos Önkormányzat.

A zalavári tagiskola Cirill és Metód nevét viseli már közel 30 éve, akik munkássága Zalavárhoz köthető. A hittérítő, filozófus és korai humanista testvérpár a szlávok által használt ábécé megalkotói voltak, 866-ban történt, hogy Mosaburgba (mai Zalavár), a jelenlegi Vársziget területére érkeztek, az itteni szláv fejedelem ötven tanítványt adott melléjük.

A XIX. század végén bolgár kertészek munkálkodtak a környéken.

A ’80-as évek óta egyre erőteljesebben jelent meg a bolgár kultúra hagyományainak ápolása a térségben. A Bolgár Nagykövetség, a budapesti Bolgár Iskola és a magyarországi bolgár közösségek képviselői közösen köszöntötték, ünneplik nemzeti ünnepüket a helyi iskola tanulóival, pedagógusaival. Együtt emlékeznek a szláv írásbeliség megteremtőire évről évre. A 2018/2019-es tanévben a Sármelléki Általános Iskolában elindult választható foglalkozásként a bolgár szakkör, melynek keretein belül több, mint 20 tanulónk ismerkedett a bolgár nyelvvel és irodalommal, valamint a bolgár hagyományokkal. Hagyományos ünnepeinket bolgár nyelvű előadásokkal, népi játékokkal színesítették.

Pályázatok

magyar falu
magyar kormány támogatása
Határtalanul
csodaszarvas
petőfi 200
Okosan a pénzzel