A Vasil Levski Általános Iskola ötödikeseinek látogatása iskolánkban

A Vasil Levski Általános Iskola ötödikeseinek látogatása iskolánkban

Kostinbrod városa Bulgária nyugati részén, a fővárostól, Szófiától 15 km-re található .

 

2023. november 13-16-ig a bulgáriai Kosztinbrodból érkezett csoportot láttuk vendégül iskolánkban. A tanulócsoport, amely kísérőivel hozzánk érkezett a Vasil Levski Általános Iskola ötödik osztályosaiból állt. Az iskola Bulgáriában az egyetlen magyar nyelvet tanító általános iskola. A hozzánk látogató tanulók ötödik éve tanulnak magyarul.

 

Magyarországi utazásukra az Erasmus+ „Kulturális hidak Magyarországon ” elnevezésű projekt keretében került sor. Iskolánk tanulói közül az ötödik osztály töltötte be a vendéglátó szerepét, hiszen ők ötödik éve ismerkednek a bolgár nyelvvel.

A hétfő délutáni érkezés és a szállás elfoglalása után Horváth Szilárd tartott zenés ismerkedést a vendég és vendéglátó gyerekeknek. A foglalkozás idejére minden résztvevő számára cajont biztosított. Vidám ritmusoktól, közös dobolástól volt hangos az iskola.

A keddi program az iskolában kezdődött. Bolgár és magyar nyelvi játékokat játszottak a gyerekek Sehtanova Luiza, iskolánk bolgár tanárnője, irányításával, majd Üst Gyula táncoktató mindenkit megtáncoltatott. Keszthelyen a Majormúzeum múzeumpedagógiai foglalkozásán sajtot készítettek a gyerekek. Délután ellátogattunk a Festetics kastélyba és a Balaton partján is tettünk egy sétát.

A szerda reggel a kosztinbrodi diákok előadásaival kezdődött. Bemutatták iskolájukat, hagyományaikat, ünnepeiket. Hriszto Botev, a legismertebb bolgár költő életével és néhány versével is megismerkedtünk a tanulók előadásában. Ízelítőt kaptunk a bolgár néptánc lépéseiből is. Az iskolai program után Zalavár-Vársziget felé vettük az irányt és a gyerekek által közösen készített koszorúkat elhelyeztük Cirill és Metód emlékművénél. A napot a kápolnapusztai Bivalyrezervátumban folytattuk, ahol a kiállítás megtekintése után a jó időjárásnak is köszönhetően hangulatos szafaritúrán vehettünk részt a bivalyok között. Délután Sümegen bevettük a várat. A gyerekek körében legnagyobb sikere a vár területén található, szabadon használható népi játékoknak volt. Sümegi programunkat a lovagi torna megtekintésével zártuk. A résztvevők játéka bolgár és magyar gyereket egyaránt elvarázsolt.

Az esti órákban értünk vissza Sármellékre, ahol egy közösen elfogyasztott finom vacsora zárta a tartalmas, gazdag programot. A mielőbbi viszontlátás reményében búcsúztunk el vendégeinktől.

Köszönjük valamennyi támogatónknak a programok megvalósításához nyújtott segítséget!

Kapcsolódó galéria

A Vasil Levski Általános Iskola ötödikeseinek látogatása iskolánkban

Pályázatok

petőfi 200
Határtalanul
magyar kormány támogatása
magyar falu
Okosan a pénzzel
csodaszarvas