Határtalanul, Felvidék 2022.05.30 – 06.03 a Sármelléki 7. osztállyal

Határtalanul, Felvidék 2022.05.30 – 06.03 a Sármelléki 7. osztállyal

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

Támogatási összeg:2 609 425

Sármelléki diákok a Felvidéken

1. nap
Eperjes: városnézés. A 17. század elején épült reneszánsz Rákóczi-házban kötötte meg 1633-ban I. Rákóczi György a császár követeivel az eperjesi egyezményt. Eperjesnek Rákóczi Ferenc állíttatta vissza városi jogait, mert az eperjesiek jelentős támogatást nyújtottak a szabadságharc során.
Kassa
: városnézés. Kelet-Szlovákia legnagyobb városa. A városnézés során Rákóczi, Kazinczy, Batsányi, Baróti Szabó Dávid, Bocskay, Betlen Gábor, Márai Sándor és egyéb más nagy magyar személyiségek életének kassai vonatkozásait ismertük meg. A Kassai dóm, benne II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és Bercsényi sírja. Megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc fejedelem sírját. Ezt követően átsétáltunk a fejedelem törökországi emigrációjakor lakott épület pontos kassai másához, a Rodostói házhoz.

Szállás Kassán.

 

2. nap 

Kassa: rövid látogatás tettünk Kassa egyetlen magyar nyelvű iskolájában, a Márai Sándor 8 osztályos gimnázium 7.-es osztályában.

Szádelői völgy: túra az UNESCO Világörökség részét képező vadregényes, sziklacsodákkal teli szurdokvölgyben.
Krasznahorkaváralja: Krasznahorka várát csak messziről csodálhattuk meg, mivel még nem látogatható, majd elsétáltunk az Andrássy-mauzóleumhoz.

Rozsnyó: séta a belvárosban. II. Rákóczi Ferenc egyik kedvenc tartózkodási helye Rozsnyó, rezidenciája a Nehrer-házban volt.
Betléri kastély: idegenvezetéssel tekintettük meg a kastélyt, melyet épületével, parkjával együtt 1985-ben Nemzeti kulturális műemlékké nyilvánították.

Szállás Tatranska Lomnica.

 

3. nap

Késmárkra: az óváros északi részén áll a 15. századi vár, amely a huszita pusztítások után a Szenterzsébeten állt korábbi kolostor felhasználásával épült, 1583-tól a Thökölyek birtoka. A gótikus eredetű várkápolnában a Laszkiak és a Thökölyek sírjai láthatók. Késmárkon megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, Zrínyi Ilona második férjének, Felső-Magyarország fejedelmének, a kuruc vezérnek, Thököly Imrének a szarkofágját az evangélikus templomban. Meglátogattuk az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot.

Lőcse: a Szent Jakab-templom az egykori Magyarország egyik legszebb temploma. A Thurzó-kápolnában a Thurzók síremlékei sorakoznak. Itt temették el Thököly Imre és Zrínyi Ilona egyetlen közös gyermekét is. Mellette áll a régi városháza épülete, amely a reneszánsz világi építészet legjelentősebb remekművei közé tartozik a Szepességben.

Szepesi vár: a meredek várhegyen felmásztunk a várhoz, majd körbesétáltunk a külső várban is. Itt született Szapolyai János magyar király. A váregyüttesben jelenleg a Szepesi múzeum vártörténelmi, középkori fegyvereket bemutató és a feudális igazságszolgáltatást ismertető kiállítása van elhelyezve.

Szepeskáptalan: egy egyedülálló, mintegy 30 épületből álló, fallal körülvett egyházi város.

Szállás Tatranska Lomnica.

 

4. nap

 Szlovák Paradicsom - egésznapos túrát tettünk (15 km) a „száraz völgy“ nevű szurdokvölgyben. A fa- és fémlétrákkal, sodronyokkal, kiépített mászóutakkal nehezített túra remek élményt nyújtott.

Szállás Tatranska Lomnica.

 

5. nap

Fülek: impozáns várromja a város közepén magasodó vulkáni bazaltkúpra épült. A nagy terjedelmű erődítmény néhány bástyája, egy nagy tornya és sziklába épült vastag falai maradtak meg az utókornak. A falakról csodás kilátás nyílik a 70 %-ban magyarok lakta kisvárosra és a környező hegyekre.

Mikszáthfalva: nagy írónkról, Mikszáth Kálmánról emlékeztünk meg a szülőházában kialakított interaktív kiállításon.

Kapcsolódó galéria

Határtalanul, Felvidék 2022.05.30 – 06.03 a Sármelléki 7. osztállyal

Pályázatok

Határtalanul
Okosan a pénzzel
magyar kormány támogatása
magyar falu
csodaszarvas
petőfi 200