NTAB-KP-1-2023/1-000230-Hagyományőrző bolgár napközis tábor I. 2023. június 19-23.

 

A tábor első hetében a nemzetiségi oktatásban tanuló diákok közül a kisebbek vettek részt 21-en. A hét folyamán játékosan szereztek élményeket és bővítették ismereteiket Bulgária földrajzáról, történelméről, hagyományairól. Bolgár néptánc lépéseinek tanulásával mozgáskultúrájuk, az anyanyelvi ismereteik, a bolgár szókincsük bővítése mellett szociális készségük és kézügyességük is fejlődött.

Az első napot csapatalakítással kezdtük. Állatos címert, pontozólapot és zászlót készítettek a tanulók - bolgár nyelvű felirattal. Bulgária jelképeinek, himnuszának, földrajzának megismerése után feladatlapokon dolgozták fel az új ismereteket. Bolgár népi tánc lépéseinek tanulása , memóriajáték és koncentrációs játék bolgár szavakkal, valamint jelképekből hűtőmágnes készítése volt a tevékenységeink között. Szabadidő, finom tízórai, ebéd és jégkrém fokozta a jókedvünket.

Hagyományőrző bolgár napközis tábor 2. nap

A második napot egy bolgár népmese olvasásával kezdtük magyar és bolgár nyelven. Nagyon ügyesen olvassák a gyerekek a cirill betűs írást is. Antonia tanárnő irányításával a bányicát készítettünk. Majd megismerkedtek a tanulók Bulgária fővárosával, Szófiával és nevezetességeivel. Nemzeti színű karkötőt fontunk a délelőtt folyamán. Délután a Festetics Imre Élményközpontban folyt a bolgár szavak gyakorlása. Nagyszerű nap volt.

Hagyományőrző bolgár napközis tábor 3. nap

Harmadik napunk is tevékeny volt. A bolgár mesével foglalkoztunk tovább. Olvasás mellett a meseszereplőit báb formájában jelenítjük meg. Bulgária két városával: Plovdivval és Várnával ismerkedtünk meg. Tánctanulás közben újabb lépéseket, formációt gyakoroltunk. Délután a Csácsi Állatsimogatóban bővítettük bolgár szókincsünket, élményeinket. Kihasználtunk minden szabad percet a játékra. Eseménydús, vidám napot töltöttünk el együtt.

Hagyományőrző bolgár napközis tábor 4. nap

A mese párbeszédes részeit már nemcsak olvasták, hanem el is játszották a gyerekek. Elkészítették a szereplőket báb formában. Bolgár nemzeti színű nyaklánccal bővítették kézműves kincseiket.

Hagyományőrző bolgár napközis tábor 5. nap

A napközis tábor első hetének utolsó napján spatulabábot készítettünk, befejeztük a rajzok kiszínezését, majd kiállítást rendeztek és bábelőadást tartottak a csapatok. Oroszlán, medve, kutya, macska, sün, nyuszi és tigris csapat tagjai nagyon ügyesen teljesítették a hét feladatait, kihívásait, új ismereteket szereztek Bulgáriáról, gyakorolták a bolgár szavakat játékos tevékenységek közben.  A Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban tett kalandozás során is vidám élményekben volt részük, akár a többi kirándulás alkalmával. Szuper, fantasztikus és tartalmas hetünk volt. Zárásként a csapatok ajándékot kaptak a lelkes, ügyes munkáért.

 

Kapcsolódó galéria

Hagyományőrző bolgár napközis tábor I. 2023. június 19-23.

Pályázatok

magyar kormány támogatása
magyar falu
csodaszarvas
petőfi 200
Okosan a pénzzel
Határtalanul