NKUL-KP-1-2023/1-000433 - Családi nap a Sármelléki Általános Iskolában 2023.október 14.

Iskolánk bolgár nyelvoktató nemzetiségi nevelést-oktatást folytat 2019 szeptembere óta. Több éve tartunk Családi-napot az iskolában tanuló diákok, szüleik, hozzátartozóik számára.

 

Az idei tanévben a Családi-nap október 14-én került megrendezésre,  kiemelt szerepet szántunk annak, hogy a helyi közösség bolgár kultúrához, hagyományokhoz való kötődését erősítsük. Témája, feladatai a bolgár-magyar barátság napja köré szerveződtek. Célunk volt, hogy olyan ismereteket nyújtsunk játékos, szórakoztató formában, amely fejleszti a bolgár népismeretet. A rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy a bolgárul tanuló gyerekeink az iskolánál nagyobb közönség előtt mutatkozzanak be különféle művészeti produkcióval (dal, vers, tánc).

Már hetekkel a rendezvény előtt rajzpályázatot hirdettünk.  Alsó tagozatosaink meseillusztrációt készítettek a Gyors munka című bolgár meséhez. Felső tagozatosoknak Bulgária nevezetességei, műemlékei volt a téma. 

A 2023-as családi napon rengeteg változatos program várta a résztvevő gyerekeket és a szülőket, hozzátartozókat is.

A reggeli gyülekező után egy Bulgáriáról szóló kisfilm megtekintésével indítottuk a napot. A zsibongóban tanulóink pályázatra készített rajzaiból előzetesen kiállítást rendeztünk, mely egész nap megtekinthető volt. Az osztályok és az iskolánkba ezen a napon érkező vendégek, szülők, hozzátartozók leadhatták szavazataikat a nekik tetsző alkotásokra, így a műveket szakavatott zsűrin kívül a közönség is értékelte.

A zsibongó másik részében a bolgár népviseletről rendeztünk egy kis bemutatót, megismertetve a népviselet alapdarabjaival és különleges kiegészítőivel a hozzánk látogatókat.

A délelőtt folyamán a gyerekekből, szülőkből szerveződő csoportokat iskolánk pedagógusai várták a különböző helyszíneken. Az általuk kitalált játékos feladatokon keresztül bővültek a résztvevők történelmi, földrajzi, néprajzi ismeretei Bulgáriával kapcsolatban. A játékok között volt activity, képkirakó, puzzle, különbségkereső, ételfelismerés, zászlóhorgászat, totó kitöltése, sportos és interaktív feladatok. Mindenki megtalálhatta a kedvére valót.

A délelőtt nagyon gyorsan eltelt. A jó időt kihasználva, kis udvari játék és ebéd után máris kinyíltak a kézműves műhelyek ajtajai. Készítettünk őszi hangulatú könyvjelzőt, fontunk barátság-karkötőt, spatulából madárijesztő készült, falapokból kulcstartók születtek, ragasztottunk őszi képet, színeztünk mignonokat.

Délutánra megtelt a színházterem. Nagyszámú nézősereg tapsolta meg a Hiter Peter az erdőben-avagy Ravasz Péter című bolgár meseszínházi előadást Simon Attila tolmácsolásában. A Malko Teatro meséje után kulturális bemutató vette kezdetét. Bemutatkoztak a zalavári és a sármelléki óvodások. Vidám, őszi verseikkel, dalaikkal, táncaikkal igazán jó hangulatot teremtettek. Az iskolánkban bolgár nyelvet tanuló osztályok bolgár nyelvű bábelőadással, tánccal, bolgár énekekkel színesítették a programot. Felléptek népdalosaink, majd vidám modern tánc ritmusára tapsoltak újra a nézők. Meghívásunkat elfogadták és műsorunk színvonalát emelték a sármelléki Tüskevár néptánccsoport táncosai.

A kulturális bemutató után a rajzpályázat eredményhirdetése következett. A három fős zsűri (Havasi Irma, Prisznyákné Szabó Boglárka, Szabó Barnabás) döntését izgatottan várták a versenyben résztvevők. A díjazottak Feiler Zsuzsanna igazgatónőtől vették át az okleveleket és az ajándékokat.

Alsó tagozat:

I.helyezett: Szilágyi Attila 3.osztály

II.helyezett: Tasner Noel 3.osztály

III.helyezett: Kovács Boróka Panna 2.osztály

 

Felső tagozat:

I.helyezett: Rális Csanád Zsolt 6.osztály

II.helyezett: Németh Barnabás 8.osztály

III.helyezett: Nagy Gvendolin 8.osztály

 

A közönségszavazatok összesítése során kiderült, hogy a zsűri és a laikus közönség nagyon hasonlóan látta a pályaműveket. Az alsó tagozatosok közül Tóth Flórián Ferenc és Szilágyi Attila rajza kapta a legtöbb szavazatot az iskolatársaktól és vendégektől. A felső tagozatosok alkotásai közül Rális Csanád Zsolt műve tetszett leginkább a közönségnek.

Az eredményhirdetés után ételkóstolóra került sor az iskola előterében, ahol többféle bolgár étel került terítékre, s így egy  kis gasztronómiai élményben is része lehetett a vendégeknek és tanulóinknak.

Hosszú, de igen tartalmas, élményekben gazdag napot tudhatunk magunk mögött. Köszönjük az előkészítésben, szervezésben közreműködő kollégák munkáját. Köszönjük a szereplőknek és pedagógusaiknak a felkészülést és a színvonalas előadásokat, a szülőknek és vendégeknek az aktív részvételt.

 

Kapcsolódó galéria

NKUL-KP-1-2023/1-000433 - Családi nap a Sármelléki Általános Iskolában 2023.október 14.

Pályázatok

csodaszarvas
Határtalanul
magyar kormány támogatása
petőfi 200
magyar falu
Okosan a pénzzel