Bolgár nyelvtanulás és hagyományőrzés a 2022-2023-as tanévben

2018 szeptemberétől bekerült intézményünk szakmai alapdokumentumába a bolgár nyelvoktató nemzetiségi nevelés-oktatás. 2019-től első évfolyamtól kezdve felmenő rendszerben, immár négy évfolyamon heti 4 órában tanulnak a gyerekek bolgár nyelv és irodalmat, ill. bolgár népismeretet. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek a nyelvtanulás mellett kötődjenek a bolgár kultúrához és a megismerjék a bolgár népszokásokat is. Hagyományos magyar ünnepeink mellett már több bolgár ünnepet is megtartunk a tanév során. Nem volt ez másképp az idei tanévben sem.

A magyar és a bolgár parlament 2016 szeptemberében október 19-ét a Magyar-Bolgár Barátság Napjává nyilvánította. Alsós tanulóink vidám hangulatú műsor adtak elő ezen a napon.

A következő alkalom a karácsonyi ünnepség volt, amikor ismét megcsillogtathatták bolgártudásukat tanulóink. Az ünnephez kapcsolódó bolgár hagyományokat elevenítették fel egy színdarab keretében, ahol nem csak bolgárul mondták el a szöveget, de magyarra lefordítva is, hogy mindenki megértse. Szót ejtettek a kenyér, a család és a vendégség jelentőségéről.

Március 15-i nemzeti ünnepünk előtt nem sokkal megemlékeztünk Bulgária nemzeti ünnepéről is. Március 3-a Bulgária felszabadulásának ünnepe, San Stefanóban 1878. március 3-án megkötött orosz-török béke értelmében Bulgária felszabadult az ötszáz évig tartó török elnyomás alól.

Május 20-án Budapesten a Bolgár Országos Önkormányzat meghívására részt vettünk a bolgár kultúra és a szláv írásbeliség napja alkalmából rendezett ünnepségen, ahol alsó tagozatos tanulóink Stefanova Antoniya Dimitrova tanárnő felkészítésével táncokkal és dalokkal szerepeltek, majd részesei lehettek egy kellemes „bolgár piknik”-nek a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv Templom kertjében.

Május 24-én pedig  Zalavár-Várszigeten is megünnepeltük a bolgár kultúra és oktatás, valamint a szláv írásbeliség napját, ami az egyik legszentebb bolgár nemzeti ünnep. Ezen a napon együtt ünnepelünk a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanulóival és tanáraikkal, kísérőikkel.

Június 5-én Budapesten lezajlott a nemzetiségi rajzpályázat eredményhirdetése. Iskolánkból a díjazottak, Pas-Bali Zoé és Szilágyi Attila, osztályfőnökük kíséretében vettek részt a rendezvényen.

A tanév zárása után pedig 2 héten keresztül hagyományőrző bolgár táborban vehettek részt tanulóink, ahol játékos formában, kézműves és egyéb foglalkozások  keretében még közelebbről megismerkedhettek a bolgár hagyományokkal, szokásokkal, Bulária történelmével, földrajzával.

Kapcsolódó galéria

Bolgár nyelvtanulás és hagyományőrzés a 2022-2023-as tanévben

Pályázatok

magyar falu
Okosan a pénzzel
Határtalanul
petőfi 200
csodaszarvas
magyar kormány támogatása